Noora Tams

Noora Tams opiskelee Tietoliikennetekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa Sähkö- ja Tietoliikennetekniikan osastolla. Noora kertoo päätyneensä tekniselle alalle sattumalta. Tietoliikennetekniikan Noora valitsi isänsä innoittamana. Noora tuumasi, että tietoliikennetekniikka on kansainvälinen ja jatkuvasti kehittyvä ala, jossa on käyttöä naisellisemmallekin näkökulmalle.

Nooraa alassa kiinnostaa ihmisten välisen kommunikaation helpottaminen sekä uusien sovellusten tuominen yhä useamman käyttäjän ulottuville. Alan kansainväliset mahdollisuudet ovat myös mielessä. Noora toteaa, että tietoliikennettä tarvitaan ympäri maailmaa. Meille jokapäiväiset sovellutukset ovat vielä uusinta teknologiaa kehittyvissä maanosissa, kuten Etelä-Amerikassa ja Afrikassa, joten työsarkaa riittää.

Nooran mielestä tekniikkaa kannattaa opiskella, koska se on monipuolista. Opiskeltavan alan lisäksi on mahdollista hankkia vankat pohjatiedot esimerkiksi kielistä tai taloudesta ja tätä kautta työllistyä usealle eri alalle. Tekniikan opiskelu opettaa myös ymmärtämään paljon asioita arjesta. Tietoliikenne opettaa ymmärtämään, miten puhuminen puhelimella kaverin kanssa on mahdollista tai miksi kotona palaa joskus sulake. Voikin siis sanoa, että teknisen tietämyksen lisäksi opiskelu tarjoaa paljon yleissivistävää tietoa ja mahdollisuudet ymmärtää useita eri aloja.

Miesvaltaisella alalla opiskelusta kysyttäessä Noora toteaa, että sitä kysytään usein. Noora sanoo, että hän ei ole huomannut merkittävää eroa TKK:n ja esim. lukion välillä, vaikka lukiossa olikin enemmän tyttöjä. TKK:lla on helppo tutustua myös poikiin ja laajan kaveripiirin muodostaminen ei ole vaikeaa. Noora kertoo, että välillä kuitenkin törmää ikävään ajattelutapaan, että tytöt opiskelevat tekniikkaa vain tutustuakseen poikiin, tai että tytöt eivät ymmärrä asioita yhtä hyvin kuin pojat. Noora toteaa, että onneksi totuus on se, että tekniikan opiskelijoita on niin monia erilaisia, että joukkoon mahtuu sekä superlahjakasta matematiikkaneroa että humaanimpaa ajattelijaa. Kaikille löytyy paikkansa ja heitä on sekä naisia että miehiä.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen Noora haki kovasti kesätöitä ja pääsi lopulta Lohjalle Elcoteqiin tietoliikenne-elektroniikkatehtaaseen, jossa työ oli vuorotyötä tuotannossa. Noora kasasi piirilevyjä juottamalla, ruuvaamalla, liimaamalla ja vaikka millä erilaisilla tekniikoilla. Työ ei varsinaisesti tarjonnut paljon haastetta, mutta siitä sai kattavan kokonaiskuvan elektroniikan valmistuksesta ja tietoliikenteen fyysisestä puolesta, Noora kertoo.

Toisen opiskeluvuoden jälkeen kesätyön etsiminen oli myös työlästä ja Noora aloittikin kesän alussa työt Marimekossa, koska oman alan työtä ei löytynyt. Kesken kesän Noora sai kuitenkin työtarjouksen Tellabsilta ja niin hän vaihtoi työpaikkaa. Noora kertoo, että hänen uuteen työnkuvaansa kuului asiakkaan lähettämien viallisten modeemien vianetsintä, korjaus ja päivitys. Työssä Noora sai käyttää kekseliäisyyttä ja koulussa opittuja digitaali- ja analogiamittauksen taitoja. Työ oli mukavan omatoimista ja opettavaista, Noora toteaa.

Tulevaisuudessa Noora työskentelisi mielellään jonkin aikaa ulkomailla. Hän olisi mielellään mukana tietoliikenneverkkojen suunnittelussa ja niiden myymisessä asiakkaalle, toivottavasti johtotehtävissä. Noora toivoo, että voisi käyttää asiakaspalvelutaitojaan hyväksi ja saada työnsä kautta paljon uusia tuttavuuksia.

Tämän hetkisen kokemuksensa perusteella Noora kertoo alastaan, että tietoliikenne on yksi ehkä nopeimmin kehittyvistä tekniikan aloista. Uusia tekniikoita ja standardeja kehitetään jatkuvasti. Mukana pysyminen vaatii varmasti valmistumisen jälkeenkin opiskelua ja itsensä kehittämistä.

-Syyskuu 2006-