Tytöt, tiede ja teknologia 2007

Tytöt, tiede ja teknologia 2007 järjestettiin tänä vuonna Helsingissä 5.-10.elokuuta. Lukiotytöille suunnatun leirin tavoitteena on tutustuttaa nuoria tieteen ja tekniikan alan ammatteihin, suomalaiseen tieteeseen ja teollisuuteen sekä esittää mahdollisuuksia tieteen ja tekniikan alan jatko-opiskeluun. Leirin järjestämiseen osallistuivat tänä vuonna Kerhokeskuksen lisäksi Helsingin yliopisto, Teknillinen korkeakoulu, Tekniikan Akateemisten Liitto TEK sekä Kemianteollisuus ry.

Leiripäivä 8.elokuuta

Tinataan-verkostohanke oli mukana järjestämässä leiriläisille ohjelmaa keskiviikkona 8.8. Leiriläiset aloittivat aamunsa TKK:n sähköosastolla Anna-Mari Heikkilän luennolla luovasta ongelmanratkaisusta. Luennon jälkeen nautittiin lounas sähköosaston nettikahvilassa, jossa tyttöjen ruokailuseurana oli myös muutama naispuolinen teekkari. Kun vatsa oli täynnä ja auringonpaisteestakin oli päästy nauttimaan tauolla, alkoi Tinataan-hankkeen ohjelma. Ensimmäiseksi oli vuorossa oli tutustumista laboratorioihin.

  • Energian säästöä taajuusmuuntajan avulla
  • Sähkömekaniikan laboratorion tiloissa tutkija Anna-Kaisa Repo ja kesäteekkari Timo esittelivät muun muassa sähkömagnetiikan ilmiöitä ja teoriaa. Anna-Kaisa ja Timo olivat rakentaneet demonstraatiolaitteen, jonka avulla havainnollistettiin taajuusmuuntajan hyödyllisyyttä. Laite puhalsi ilmaa ja taajuusmuuntajan avulla pystyi säätelemään puhallustehoa, joten kyseessä oli ilmastointilaitteen kaltainen rakennelma. Demossa kävi ilmi, että taajuusmuuntajaa käyttämällä voi säästää energiaa esimerkiksi koska säätelyn takia puhallusta ei tarvitse pitää koko ajan täysillä. Taajuusmuuntaja on kaiken huipuksi suomalainen keksintö!

    Timo säätää taajuusmuuntajaa


  • Putka-Elsi
  • Sovelletun elektroniikan laboratorion tiloissa kesäteekkari Antti kertoi Putka-Elsistä eli anturijärjestelmästä. Elsi Technologies Oy:n kotisivuilta lainattu kuvaus ”Putka-Elsistä”: ”Elsi GoodCare on älykäs seurantajärjestelmä psykiatrisiin sairaaloihin, vieroitushoitoon ja putkavalvontaan. Järjestelmä mahdollistaa henkilön aktiviteettien seurannan ja makuulla olevan henkilön elintoimintojen seurannan. Jatkuva automatisoitu seuranta ja hälytykset lisäävät turvallisuutta ja vapauttavat henkilökunnan resursseja.” Halukkaat pääsivät itse kokeilemaan anturijärjestelmää eli leikkimään valvottavana olevaa henkilöä. Antti kertoi lisäksi omia kokemuksiaan opiskelusta.

    Lisätietoa: Elsi Technologies Oy:n kotisivut

  • Välipalaa ja opiskelutarinoita
  • Laboratoriovierailujen päätyttyä siirryttiin nettikahvilaan välipalalle ja kuuntelemaan tekniikan alan naisten kokemuksia. Tutkijat Aura Paloheimo ja Anna-Kaisa Repo kertoivat opiskeluajastaan TKK:lla sekä valmistumisen jälkeisistä tehtävistä. Tekniikan ylioppilas Piia Simpanen kertoi opiskelusta TKK:lla sekä kesätöistä. Erika Sassi esitteli Tinataan-verkostohankkeen ja Piia Simpanen DInanet.fi -sivuston. WomEqual-projektin Saara Patoluoto kävi esittelemässä tekniikan alan naisille suunnattua Weme.fi -verkostoa. Rohkeasti vaan lisää naisia tekniikan alalle!

     

  • TKK-infoa
  • Otaniemi-päivän päätteeksi tytöt siirtyivät TKK:n päärakennukselle. Siellä Hakuinfon Johanna Lindström kertoi ajankohtaista tietoa TKK:lle hakemisesta sekä opiskelumahdollisuuksista. Päivän aikana leiriläiset saivat siis kuulla, miten TKK:lle voi hakea, mitä TKK:lla voi opiskella sekä millaista TKK:lla on opiskella

    Tyttöjen ajatuksia leiristä voit lukea päiväkirjoista:
    http://www.kerhokeskus.fi/index.php?mid=662

    Tytöt, tiede ja teknologia 2007:
    http://www.kerhokeskus.fi/index.php?mid=146