TiNA:n etusivulle
TiNA 2001-2003
TiNA - Tietoteollisuuden naiset


Toiminta
Työelämä
Yritysvierailut
Tekniikan alan naisia

Tutorointi
Tietopankki
Tina-tytöt
Yhteistyö
Yhteys

 

 

 

 

Tekniikan alan naisia

Paluu edelliselle sivulle

Aura Paloheimo

Aura PaloheimoAura Paloheimo, 26, työskentelee Digitaalisen tietoliikenteen instituutissa (IDC) TKK:lla projektikoordinaattorina ja tutkijana. Hän valmistui signaalinkäsittelytekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 2002 ja työskenteli välillä IC-suunnittelijana teollisuudessa. Vuosi valmistumisen jälkeen hän otti uuden pestin teollisuuden ja akateemisen maailman rajapinnasta: Aura koordinoi laajamittaista Tekes-projektia, Brocomia, joka tutkii tulevaisuuden langattoman yhteiskunnan tekniikoita ja palveluita.

Aura aloitti työskentelyn Signaalinkäsittelytekniikan laboratoriossatoisen opiskeluvuoden jälkeen kesätyöläisenä. Vaikka hän tunsikin puuhastelleensa koko kesän ilman suurempaa huomiota, yllättyi hän iloisesti, kun häntä pyydettiin syksyllä jatkamaan laboratoriossa tutkimusapulaisena ja opintoneuvojana. Myöhemmin hän toimi myös digitaali- ja tietokonetekniikan kurssin pääassistenttina sekä kehitti itse kurssin kurssimateriaaleja. Aura kertoo työporukan labrassa olleen mukava ja tunnelman hyvä.

Lähellä valmistumisvaihetta Aura lähti Synopsyskselle tekemään diplomityötä. Tärkeimmät kriteerit paikan valinnassa hänelle olivat kehittymismahdollisuudet ja mahdollisuus tavanomaista monipuolisempiin työtehtäviin IC-suunnittelun parissa. Hänen diplomityönsä liittyi laskentaresurssien käytön tehostamiseen heterogeenisessa ASIC-suunnitteluympäristössä (ASIC = Application Specific Circuit).

Teollisuuteen siirtyminen oli siinä vaiheessa hyvä ratkaisu: valmistumisen lähestyminen ahdisti ja oman osaamisen taso epäilytti. Teollisuuden tulosvastuu takasi kriittisesssä vaiheessa laboratoriotyöskentelyä intensiivisemmän ohjauksen ja tavoiteasettelun. Myös teollisuuden käytännön työtehtävät tuntuivat palkitsevilta akateemisen työympäristön jälkeen.

2003 vuoden alussa Aura katsasteli uutta työpaikkaa. Tarjolla olisi ollut sekä akateemisen maailman että teollisuuden positioita. 'Vähän kyllä itsekin ihmettelin, hetikö palaan takaisin akateemiseen tutkimusmaailmaan. Halusin kuitenkin ottaa IDC:n tarjouksen vastaan, kun kyseessä oli niin mielenkiintoinen homma', Aura naurahtaa. Häntä kiinnosti nykyisen työnsä hyvä näköalapaikka monialaiseen tuotekehitys- ja tutkimustyöhön

'Olen saanut valtavasti näkemystä esimerkiksi Tekesin (Teknologian kehittämiskeskus) hanke- ja toimintamalleista. Lisäksi oma ymmärrys tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkimuskuvioista on kasvanut paljon. Tämä on ollut hieno tilaisuus etenkin näin nuorelle ihmiselle', Aura pohtii. Hän toimii teollisuus-akateemisen tutkimushankkeen projektikoordinaattorina. Auran työnkuvaan kuuluu projektihallintoa, edustustehtäviä, osallistumista Tekesin kokouksiin ja workshoppeihin sekä uusien tutkimushankkeiden suunnittelua professoreiden apuna.

Auran työnantaja on IDC (Institute of Digital Communications), joka on tieto- ja tietoliikennetekniikan alan tutkimusyksikkö. Yksikkö toimii jäsenlaboratorioidensa yhteisenä rajapintana teollisuuden yritysten ja muiden yhteistyökumppanien suuntaan. 'IDC tarjoaa monipuolisia ja laaja-alaisia tutkimuspalveluja, joissa tehdään yhteistyötä eri laboratorioiden välillä. Asiakkaan näkökulmasta olemme yksi yksikkö, IDC, vaikka saman projektin työpanos voi jakaantua monen laboratorion osalle.'

Varsinaisen työnsä ohella Aura luennoi tietotekniikan yleissivistäviä kursseja. Opettaminen on rentouttavaa vastapainoa muulle työlle.Opiskelijat ovat mukavia ja opetustilanteessa on leppoisa ilmapiiri. Myös luennoimilla kursseillaan Aura on käyttänyt IDC:llä oppimiaan metodeita: 'Teen paljon monialayhteystyötä myös opetuksen suhteen: Kursseillani käy vierailevia luennoitsijoita sekä teollisuudesta että muista laboratorioista. Pyrin välittämään opiskelijoille paitsi teknistä tietoa, myös näkemystä ja ymmärrystä työelämästä sekä akateemisesta että teollisesta ympäristöstä.'

Omat opintonsa Aura aloitti sähköosastolla syksyllä 1996. Kotona Auraa aikanaan rohkaistiin kotona valitsemaan tekninen ala. Opintojen alussaäidistä oli apua fysiikassa hänen luettuaan samoja kirjoja aiemmin ja lisäfysiikan laskuharjoitustehtäviä ratkottiin joskus yhdessä sedän kanssa sähköpostitse.

Digitaalitekniikan peruskurssi herätti kiinnostuksen laitteistotekniikan alaan. Kurssin aihe oli kaikille uusi, joten opetus lähti perusteista ja asiaan pääsi hyvin käsiksi ilman aiempaa harrastamista. Hänen pääaineekseen muodostui Signaalinkäsittely- ja laitteistotekniikka ja sivuaineensa oli Vuorovaikutteinen digitaalinen media.

Aura suoritti TKK:lla laajan matematiikan ja kertoo kurssien opettaneen hänelle luovaa ongelmanratkaisua. Lisäksi töissä tarvitaan paljon tarvitaan yleistä tieto- ja tietoliikennetekniikan osaamista. 'Pitää olla selkeä käsitys siitä, mistä asioista puhutaan ja mitä tehdään. Spesiaalitiedon voi aina kaivaa jostain, mutta alan yleissivistys on ihan korvaamaton juttu.'

IC-suunnittelijana Aura toimi erittäin teknisessä asiantuntijatyössä suunnittelutoimistossa, jossa tehdään FPGA (Field Programmable Gate Array), ASIC ja SOC (System on Chip) -suunnittelua. Suunnitteluun kuului useita osa-alueita; piirin arkkitehtuurisuunnittelua, ohjelmointia, simulointia, synteesiä ja testausta. Työskentely tapahtui projektikohtaisesti vaihtuvissa tiimeissä. Melkoista pyöritystä aluksi, mutta onneksi TKK:lta oli saatu hyvä teoreettinen pohja. Töissä sitten tuli vanhan päälle opittua jatkuvasti uutta.

Suunnittelutoimistossa ei ollut naiskollegoja. Suomen toimistojen työntekijöistä löytyi Auran lisäksi kaksi muuta naista (assistentit). IDC:llä työskennellessä projekteista löytyi jo pari naistutkijaakin, mutta melko miesvaltainen ympäristö tietoliikennetekniikan tutkimus- ja tuotekehityssektori on. Esimerkiksi kokouksissa yleensä kaikki muut asiantuntijat ovat miehiä.

Välillä miesvaltaisesta työympäristöstä kaipaa kuitenkin naisellisempaan ilmapiiriin. Silloin Aura järjestää tyttöjen iltoja entisten opiskelukavereidensa kanssa. 'Nyt näitä tyttöjen iltoja osaa oikein arvostaakin: aiemmin tapasi muita tyttöjä luennoilla, mutta nykyään ei tule nähtyä vanhoja kavereita automaattisesti. On tosi kiva vaihtaa vapaalle, vähän irti noista miehisistä tunnelmista. Harrastetaan eri tyyppisiä juttuja kuin poikaporukassa.'

Töissäkäyminen on yleisesti hieman vähentänyt sekalaista harrastustoimintaa. Opiskeluaikanaan Aura rymysi innokkaasti erilaisissa teekkaritempauksissa ja tapahtumissa. Nykyään hän enimmäkseen lenkkeilee ja aerobiccaa kavereiden kanssa. Yksi harrastus on jatko-opiskeleminen. Työpäivien päälle tulee istuttua erilaisissa seminaareissa. Tavoitteena on pikkuhiljaa hankkia akateeminen jatkotutkinto, näillä näkymin tietotekniikan alalta.


Yhteistyökumppanit
EUROOPAN YHTEISÖ - Rakennerahastot Teknillinen korkeakoulu