TiNA:n etusivulle
TiNA 2001-2003
TiNA - Tietoteollisuuden naiset


Toiminta
Työelämä
Yritysvierailut
Tekniikan alan naisia

Tutorointi
Tietopankki
Tina-tytöt
Yhteistyö
Yhteys

 

 

 

 

Tekniikan alan naisia

Paluu edelliselle sivulle

Kirsi Willa

Kirsi WillaKirsi Willa, 29, luki pääaineenaan Sovellettua elektroniikkaa ja sivuaineinaan Teletekniikkaa sekä Sähkömekaniikkaa ja tuotekehitystä. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijana tietoverkkolaboratoriossa. Alunperin hän haki laboratorioon kolmannen vuosikurssin opiskelijana kesätöihin tekemään laboratoriotyöohjeita. Niissä oli suorastaan hyötyä siitä, ettei hän ollut tuolloin juuri lukenut tietoliikennetekniikkaa, sillä hän pystyi samaistumaan siihen, miten alkuvaiheessa olevat opiskelijat ymmärtävät asiat. Kirsi jatkoi laboratoriossa tutkimusapulaisena ja opetustehtävissä ensin osa-aikaisena ja myöhemmin täyspäiväisenä.

Kirsiä on alusta saakka kiinnostanut tekniikan ohella myös opettaminen, ja hän on tehnyt oppimateriaaleja kuten Tietoliikennetekniikan perusteet -kurssin kurssikirjan. Kirjaa tehdessä oikeastaan vasta huomasin, miten syvällisesti asiat pitää ymmärtää, Kirsi toteaa. Ei riitä, että oppii asiat pintapuolisesti, jos niitä yrittää selittää vielä muillekin.

Kirsin mielestä opetustyössä on antoisaa se, kun on keksinyt omasta mielestään hyvän harjoitustyön tai hyviä tenttikysymyksiä ja näkee, että opiskelijatkin ovat saaneet niistä jotakin irti. On kiva nähdä onnistuneen opetustyön tuloksia. Kirsi on tyytyväinen siitä, että Tietoliikennetekniikan perusteet -kurssi on ensimmäisen vuoden opiskelijoille yleensä yksi mieluisimmista kursseista. Se antaa jotakin käytännön kosketusta alan tietoihin jo siinä vaiheessa, kun muuten luetaan vasta perustietoja matematiikasta ja fysiikasta.

Tietoverkkolaboratoriossa on Kirsin lisäksi paljon muitakin naisia töissä. Laboratorio on melko suuri, siellä on töissä reilut viitisenkymmentä ihmistä, ja ehkä noin neljäsosa heistä on naisia. Ilmapiiri laboratoriossa on Kirsin mielestä hyvä, vaikka laboratorion suuri koko aiheuttaakin jonkin verran porukoitumista.

Kirsi on kotoisin pääkaupunkiseudulta. Hänen vanhempansa ovat kumpikin opiskelleet aikoinaan TKK:lla, ja myös pikkusisko on nykyään teekkari. Kirsikin sanoo TKK:n olleen itselleen opiskelupaikkana melko selviö. Hän halusi lukea matematiikkaa ja fysiikkaa ja ajatteli yliopiston valmistavan lähinnä opettajia. Opetustöissä Kirsi on kyllä tässäkin koulussa toiminut, mutta pitää tutkimus- ja tuotekehitystyön monipuolisuudesta. Esimerkiksi Kirsin kesätyökokemukset hammaslääketieteellisiä laitteita valmistavan Planmeca Oy:n tuotekehitysosastolla olivat niin hyviä, että hän voisi kuvitella päätyvänsä sillekin alalle vielä joskus. Sovelletun elektroniikan pääaineopinnoissaan hän keskittyi erityisesti lääketieteelliseen tekniikkaan.

Kirsi aloitti opintonsa TKK:lla vuonna 1992 ja teki diplomityön tietoverkkolaboratoriossa teletekniikan sivuaineeseensa. Kirsi tykkäsi ensimmäisten opiskeluvuosien matematiikan ja fysiikan peruskursseista ja pärjäsikin niissä hyvin. Hän arvelee peruskursseista olevan hyötyä ihan missä vain. Koskaan ei tiedä, mitä tietoja niistä seuraavaksi tarvitsee. Suunnan opinnot ovat hänen mielestään ehkä hankalimpia, sillä niissä saattaa olla kursseja, jotka eivät liity suoranaisesti omaan pääaineeseen. Pää- ja sivuaineissa taas on niin paljon valinnanvaraa, että niissä voi lukea juuri sitä mikä kiinnostaa. Kirsin mielestä sähkötekniikan opiskelu vastasi aika hyvin hänen odotuksiaan alasta.

Kirsi tekee yleensä normaalin mittaisia työpäiviä. Joskus työpäivät venyvät, jos pääsee hyvään vauhtiin tai on joku dead-line. Toisinaan voi taas lähteä kotiin aikaisemmin. Kirsi harrastaa vapaa-aikanaan mm. karatea ja kuoro- sekä yhtyelaulua. Musiikkiopistossa hän käy aktiivisesti harjoittelemassa cembalon soittoa. Kesäisin hän viihtyy myös vesillä kirkkovenesoudun ja melonnan parissa. Aikaisemmin Kirsi oli mukana opiskelijatoiminnassa lähinnä opiskeluasioita kehittämässä ja ideoimassa. Nykyään hän saa tehdä sitä työkseenkin.

Yhteistyökumppanit
EUROOPAN YHTEISÖ - Rakennerahastot Teknillinen korkeakoulu