Etusivulle
Tavoitteet ja tulokset
Alumnit ja mentorointi
Tutorointi
Alaa valitseville
Alan tutkimusta
Sukupuoli ja oppiminen
Naisia alalla
Yhteistyökumppanit
Yhteys
Sivukartta
Naisia alalla
< Naisia alalla

Aura Paloheimo

8/2002

Aura PaloheimoAura Paloheimo, 24, työskentelee Synopsyksellä (www.synopsys.com)
IC-suunnittelijana. Hän innostui digitaalitekniikasta ensimmäisenä
opiskeluvuotenaan digitaali- ja tietokonetekniikan perusteet -kurssilla. Tämä innostus johti myöhemmin opiskelemaan
TKK:lla ASIC-suunnittelun kursseja ja lopulta nykyiseen työpaikkaan IC suunnittelu-toimistoon. Aura pitää työstään. Hän kertoo työskentelevänsä pääasiassa englannin kielellä ja korostaa kansainvälisyyden merkitystä.

Aura aloitti työskentelyn Signaalinkäsittelytekniikan laboratoriossa
toisen opiskeluvuoden jälkeen aluksi kesätyöläisenä. Vaikka hän
tunsikin puuhastelleensa koko kesän ilman suurempaa huomiota, yllättyi hän iloisesti, kun häntä pyydettiin syksyllä jatkamaan laboratoriossa tutkimusapulaisena ja opintoneuvojana. Myöhemmin hän toimi myös digitaali- ja tietokonetekniikan kurssin pääassistenttina sekä kehitti itse kurssin kurssimateriaaleja. Aura kertoo työporukan labrassa olleen mukava ja tunnelman hyvä. Hän onkin peruskurssilla assistenttina mukana vielä tänäkin syksynä varsinaisen työnsä ohella. Opiskelijat ovat herttaisia ja nautin opettamisesta, Aura sanoo. Opettaminen on myös rentouttavaa vastapainoa muutoin väliin hektiseenkin työrytmiin.

Synopsykselle Aura meni alunperin tekemään diplomityötään noin vuosi sitten. Tärkeimmät kriteerit paikan valinnassa hänelle olivat kehittymismahdollisuudet ja mahdollisuus tavanomaista monipuolisempiin työtehtäviin IC-suunnittelun parissa. Aura valmistui helmikuussa 2002. Hänen diplomityönsä liittyi laskentaresurssien käytön tehostamiseen heterogeenisessa ASIC-suunnitteluympäristössä (ASIC=Application Specific Circuit).

Aura pitää akateemisesta maailmasta teollisuuteen siirtymistä hänelle hyvänä ratkaisuna. Teollisuuden tulosvastuu takaa usein
laboratoriotyöskentelyä intensiivisemmän ohjauksen ja
yksityiskohtaisen tavoiteasettelun. Myös teollisuuden käytännön
työtehtävät tuntuivat palkitsevilta akateemisen työympäristön jälkeen.

Aura kertoo, että koulusta irtautuminen muutti koko elämän
kertaheitolla. Osastolla työskennellessä työteko, opiskelu ja kavereiden kanssa oleilu menivät sopivasti lomittain. Kun asuntokin oli tuolloin Otaniemessä, niin koko elämä pyöri korkeakoulun ympärillä. Nykyisin töissä ollessa ahkeroidaan selkeästi työasioiden parissa työkavereiden keskellä ja illalla pitää erikseen järjestää menoa, jos haluaa tavata muita ystäviä.

Fuksivuoden digitaalisuunnittelun perusteista työnkuva on melkoisesti monimutkaistunut: Auran nykyinen työpaikka on suunnittelutoimisto, jossa tehdään FPGA (Field Programmable Gate Array), ASIC ja SOC (System on Chip) -suunnittelua. Suunnitteluun kuuluu useita osa-alueita; piirin arkkitehtuurisuunnittelua, ohjelmointia, simulointia, synteesiä ja testausta. Työskentely tapahtuu projektikohtaisesti vaihtuvissa tiimeissä. TKK:lta Aura hankki perustiedot alalta, mutta työssä tulee opeteltua jatkuvasti uusia asioita. Aura sanoo työnsä olevan juuri sellaista kuin oli toivonutkin.

IC-piireistä löytyy esimerkkejä valtavasti. Esimerkkinä mainittakoon tieto- ja tietoliikenneteollisuuden laitteissa kännykät, tietokoneet ja tiedonsiirron laitteet. Arkielämän esimerkeiksi käyvät vaikkapa älykkäät vesihanat ja hissit.

Aura kertoo yrityksen ja muiden työntekijöiden antaneen hänelle hyvää tukea ja perehdytystä työhön. Työskentely-ympäristö on kansainvälinen ja sujuva englannin kielen taito on välttämättömyys. Lisäksi kommunikaatiotaidot ja sosiaalisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Auralla ei ole naiskollegoja, yrityksen Suomen toimistojen
työntekijöistä löytyy Auran lisäksi kaksi muuta naista. Suhtautuminen naiskollegaan on kuitenkin ystävällistä ja erittäin asiallista. Välillä miesvaltaisesta työympäristöstä kaipaa kuitenkin
naisellisempaan ilmapiiriin. Silloin Aura harrastaa tyttöjen iltoja
entisten naispuolisten opiskelukavereidensa kanssa.

Aura aloitti opintonsa sähköllä syksyllä 1996. Digitaalitekniikan
peruskurssi herätti kiinnostuksen laitteistotekniikan alaan heti
fuksivuonna. Kurssin aihe oli kaikille uusi, joten opetus lähti
perusteista ja aiheeseen pääsi hyvin käsiksi ilman aiempaa
harrastamista. Myös kurssin luennoitsija teki lähtemättömän
vaikutuksen. Yleisesti Auran opintomenestys oli sekalainen, arvosanat vaihtelevat vitosesta ykköseen. Hän tunnustaa aluksi kammonneensa tietokoneita ja ohjelmoinnin tuottaneen ongelmia. Hänen pääaineensa oli Signaalinkäsittely ja laitteistotekniikka ja sivuaineensa Vuorovaikutteinen digitaalinen media.

Aura suoritti TKK:lla laajan matematiikan ja kertoo kurssien
opettaneen hänelle erityisesti uudenlaisia ajattelumalleja. Nykyisessä työssä Aura kertoo olevan etua lähinnä diskreetin matematiikan opinnoista, joskaan koulussa sitä ei yhtä kurssia enempää tullut luettua. Digitaalitekniikan peruskurssin tiedot ovat
välttämättömiä digitaalipiirien IC-suunnittelijoille. Lapiokurssilla
opitut asiat ovat myös hänen mukaansa tulleet tarpeeseen, koska
suunnittelutyö tehdään Unix-ympäristössä.

Auraa rohkaistiin kotona valitsemaan tekninen ala. Äidistä oli apua
fysiikassa hänen luettuaan samoja kirjoja aiemmin ja lisäfysiikan
laskuharjoitustehtäviä ratkottiin joskus yhdessä sedän kanssa
sähköpostitse.

Opiskeluaikana Auralla oli paljon harrastuksia, niin vanhoja kuin
uusiakin. Työelämään siirtyminen on vähentänyt harrastamista. Nykyisin hän enimmäkseen lenkkeilee ja suunnistaa. Työelämässä oleminen on tuonut lisää motivaatiota kehittymiseen niin ASIC-suunnittelun kuin muiden työelämän taitojen alalla. Aura suunnitteleekin lisäkouluttautumista työpsykologian alalla sekä tietenkin lisäoppia ASIC-suunnittelun työkaluihin ja menetelmiin.

 

Sivun alkuun
Teknillinen korkeakouluEUROOPAN YHTEISÖ - RakennerahastotTeknillinen korkeakoulu